‘We’ deden het goed in Europa: glas inzamelen. Maar Nederland zakt weg. Met 80,6 procent in 2023 zijn we onder het Europese gemiddelde van 80,8 aanbeland. ‘Wij’ dalen, landen om ons heen maken juist progressie.
De gescheiden glasinzameling in Europa neemt jaarlijks iets toe. Met 80,2 procent in 2022 en 80,8 in 2023 gaat het nog niet snel genoeg richting doelstelling van 90 procent in 2030, maar er is vooruitgang en diverse landen boeken mooie resultaten. Griekenland en Portugal bijvoorbeeld zamelden meer dan 10 procent meer in dan het jaar ervoor, en Spanje plust er 7 procent bij. Dat 90 procent glasinzameling haalbaar is, bewijst Italië, dat zich bij de koplopers België, Zwitserland, Finland en Noorwegen mag voegen.
Glasinzameling in Nederland daalt al een paar jaar
Maar wat gebeurt er in ons land: de glasinzameling daalt. Met liefst 5,3 procent ten opzichte van 2022. Van 85,9 naar 80,6 procent. In 2021 haalden ‘we’ nog 87,3 procent. Zakken we weg? Je kunt natuurlijk beweren dat als je als land een laag inzamelpercentage hebt het gemakkelijker is om winst te boeken dan wanneer je het al best goed doet, de laatste loodjes wegen immers vaak het zwaarst. Maar je kunt óók zeggen dat een land waar de inwoners al bijna 50 jaar glas scheiden en de glasbak is ingeburgerd, zoals Nederland, juist daarom de 90 procent moet kunnen aantikken – in ieder geval niet slechter gaan presteren. Close the Glass Loop Nederland gaat voor het laatste: met alle schakels in de glasketen zetten we de schouders eronder om met glas scheiden weer een koploper in Europa te worden.
Recycling van glas heeft unieke positie in de circulaire economie in Europa
Geschat wordt dat van de 12 miljoen ton gescheiden ingezameld glas 85 procent wordt gerecycled tot nieuwe glasverpakkingen. In Europa zijn 162 glasfabrieken gevestigd. Elke 10 procent scherven die zij in plaats van primaire grondstoffen gebruiken om verpakkingsglas te maken, bespaart 2,5 procent energie en 5 procent CO2-uitstoot in de fabriek. Glasverpakkingen hebben hiermee een unieke positie in de circulaire economie in Europa. Glas maken van gerecycled glas (scherven) draagt enorm bij aan duurzaamheid. Dus: alle lege glazen flessen en potten horen in de glasbak. Als Italië door de 90 procent grens inzameling kan, waarom zouden ‘wij’ het niet kunnen?